Zomereczeem top bannerAdverteren 1
U bent hier: Informatie

Informatie


Het is een vervelende kwaal: zomereczeem, ook wel Staart- en Manen Eczeem (SeMe) genoemd. Paarden met zomereczeem kunnen veel jeuk hebben en vragen daarom extra verzorging. Eczeempaarden hebben daardoor een slechte naam gekregen. Maar eczeem is niet het einde van de wereld. Met de juiste verzorging leiden veel paarden met aanleg voor zomereczeem een prima leven, en de extra kosten en tijd vallen vaak best mee.

Wat precies de oorzaak is, daarover wordt nog gediscussieerd; waarschijnlijk is het een combinatie van factoren die leiden tot het probleem zomereczeem bij paarden, en deze kunnen ook nog eens per paard verschillen. De hoofdoorzaak van zomereczeem wordt vooral gezien in een allergische reactie van paarden op het speeksel van bepaalde kleine mugjes: Culicoïdes, of 'knutjes'. Met name de Culicoïde Roberti wordt gezien als de variant die de overlast bezorgt.

                                                                      

Dit mugje is vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer oktober-november actief, afhankelijk van de weersomstandigheden. Je ziet de mugjes vooral met vochtig, wat drukkend, windstil weer, vooral tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang en vooral in bosrijke, wat vochtige gebieden. Eczeemgevoelige paarden die gestoken worden krijgen jeuk, eerst vooral in de manen, staart en op de buiknaad. Paarden met ernstig eczeem kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam jeuk krijgen, met name op het hoofd, de oren, en op andere gevoelige delen van de huid. Ook andere factoren spelen waarschijnlijk een rol bij zomereczeem, zoals voeding (eiwitten en suikers) en stress.

Er wordt momenteel op verschillende plaatsen onderzoek gedaan, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de oorzaak en eventuele behandelmethoden, maar bijvoorbeeld ook naar de erfelijkheid van zomereczeem.