Zomereczeem top bannerAdverteren 1
U bent hier: Tips

Tips

Opstallen
De mugjes waar paarden met zomereczeem last van hebben, zijn het ergst op tijden van schemering. Het heeft dus niet zo heel veel zin om je paard ofwel de hele dag of nacht op te stallen, want dan zal hij vaak toch nog op de ‘slechte tijden’ buiten zijn, en gestoken worden, en dus meer last van zijn zomereczeem krijgen. Het best kun je daarom zorgen dat je paard tussen 16.00 in de namiddag en 10.00 in de ochtend opgestald wordt. Dan zal hij een stuk minder worden gestoken, en vaak zijn de klachten dan al een stuk minder!

Schuurmogelijkheden
Paarden met zomereczeem willen maar een ding: schuren! Helaas gebeurt dit dan ook vaak tot bloedens toe, en vaak proberen mensen de mogelijkheden om te schuren daarom zo veel mogelijk te verhinderen. Op zich logisch, maar aan de andere kant heeft het paard natuurlijk ook wel erge jeuk, en is het ook niet meer dan fair om hem een mogelijkheid te bieden zijn jeuk te bestrijden. Een mogelijke tip hiervoor kan zijn om een stevige ronde en vooral gladde metalen paal in zijn paddock of wei te plaatsen, waar hij zich aan kan schuren zonder dat hij daarmee zijn huid of manen/staart al te zeer beschadigt. Ook worden er wel speciale schuurborstels, die het paard wel verlichting bieden, zonder dat dat te veel beschadigingen veroorzaakt.

Stress
Ook stress, lichamelijk en fysiek is van invloed op het ontstaan van zomereczeem. Zo blijkt bijvoorbeeld dat veel hengsten na castratie ineens symptomen van zomereczeem krijgen. Het is wellicht een overweging waard om daar met de planning rekening mee te houden, en een castratie in de winter te doen, zodat als ‘het zomereczeem seizoen’ begint, het paard (en zijn hormoonhuishouding) al weer goed hersteld is van de zware ingreep.