Zomereczeem top bannerAdverteren 1
U bent hier: Vragen

Vragen

Klik op een vraag om het bijbehorende antwoord te zien.

Heeft ieder paard dat schuurt eczeem?

Nee, een paard kan zich ook om andere redenen kaal schuren vanwege jeuk. Er is sprake van zomereczeem wanneer het paard gedurende het seizoen (kan al in maart beginnen, tot oktober!) jeuk vertoont, meestal vooral in de manenkam en staartwortel, en verder ook vaak op de buiknaad en andere gevoelige plekken op de huid. Er ontstaat een ontstekingsreactie; de manenkam zwelt op (door vochtophoping) en vormt vaak dikke ribbels, en de manen en staart worden soms tot bloedens toe afgeschuurd. Paarden zonder eczeem kunnen ook jeuk hebben van insectensteken, maar de reactie is dan minder heftig. Ook kunnen er andere oorzaken voor de jeuk zijn, zoals luis, schimmel of schurft. Bij twijfel is het handig uw dierenarts om advies te vragen.

 

Welke garanties heb ik als een paard eczeemvrij wordt aangeboden?

Dat hangt er vanaf. Er zijn een paar belangrijke vragen: Waar heeft het paard gestaan? Hoe oud is het paard? Heeft het paard enkele jaren in een eczeemgebied gestaan, zonder extra maatregelen en heeft het niet geschuurd? Dan kun je aannemen dat het paard in ieder geval weinig gevoelig is voor eczeem.

Veel paarden hebben aanleg voor eczeem. Die aanleg leidt pas tot de verschijnselen van eczeem als het paard langere tijd is blootgesteld aan de culicoïde-beten. Bovendien spelen waarschijnlijk nog andere factoren mee, zoals stress (bijvoorbeeld na castratie). Dus een paard dat onder gunstige omstandigheden gehouden is - in een eczeemvrij gebied, zonder te veel stress, goed gevoerd - zal niet geschuurd hebben en wordt dan als eczeemvrij aangeboden. Maar het is altijd nog mogelijk dat dit paard in een eczeemgevoelig gebied, of na een bijzonder stressvolle periode, later alsnog eczeem ontwikkelt.